Rólunk írták


A Körtekert volt a legszebb
Fehérvárcsurgó - Vasárnap véget ért az ötödik Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok bemutatója. Az alapítvány nevében a gróf adta át a díjakat.
Fejér Megyei Hírlap, 2009. június 7.

A legszebb stand díját  egy hétvégi párizsi utat  a Körtekert építői érdemelték ki, a tíz tagból álló zsűri,  Miklósa Erika opera-énekesnő elnökletével  a természetközeli miliőt találták elismerésre méltónak.  A pénteken nyílt bemutató a közel három nap alatt, amelynek fél napján, vasárnap esett az eső, majd tízezer látogató kereste fel a   kastély parkját. A vasárnap délután nem kedvezett a látogatóknak, de még 4-5 óra között is sorban érkeztek a virágkedvelők. A  rosszabb idő, a szemerkélő eső nem szegte kedvét sem a kiállítóknak, sem a nézelődőknek, vásárlóknak. Az ötödik kiállításon, vásáron hatvan helyen mutatkoztak be a legszebb virágok, a  kertépítők. Gróf Károlyi György,  a Károlyi József Alapítvány elnöke összegzésében elmondta, sikeresek és látogatottak voltak az érdekes előadások,   olasz és francia  szakemberek vitték el Fehérvárcsurgóra minőségi, különleges   termékeiket. A házigazda ismertette  a zsűri döntését, de mielőtt átadta volna a díjakat,  kiemelte három iskola standját. Az olaszországi I Girasoli, a franciaországi Fondation d'Auteuil, és a móri Gárdonyi Géza iskola   bemutatkozása példaértékű, tolmácsolta a zsűri véleményét Károlyi György. A közönség is szavazhatott a  legszebbnek tartott kiskertre Gyenes László  és  Serfőző Jánosné jutalma, a legközelebbi bemutatkozáson való  térítésmentes részvétel.
A legszebb standot már említettük, alkotóik Herczegné Ghyczy Zsuzsanna okleveles táj- és kertépítészmérnök, valamint Vojtek Tímea okleveles tájépítészmérnök. A minőségi növényeket kiállító   két stand olaszországi, Il Peccato Vegetale, illetve a Grammaglia  testvérek. Ők egy szálloda ajándékát vették át.

Fákat és bokrokat ültettek a Szilvamag környékén

www.szekesfehervar.hu,
2009. 11. 20.
Fákat és cserjéket ültettek a Maroshegyen pénteken délelőtt. Az növénytelepítési akciót a Grundfos, a Körtekert Stúdió és a városrész önkormányzati képviselője Brájer Éva támogatta. Kanizsay Zsolt a növénytelepítési program egyik szervezője, a Grundfos környezetvédelmi mérnöke elmondta, hogy a környék nagyvállalatainak összefogásával több hasonló környezetvédelmi akciót tartanak majd jövőre.
Korábban mintegy ezer tő levendulát ültettek a szomszédos körforgalomban, most borbolyát, zsályát, kékszakállakat, csertölgyeket és berkenyét ültettek. A Szilvamagban egyébként szeretnék mihamarabb az utat is felújítani és parkolókat építeni, a terület Balatoni út felőli szélén pedig tovább parkosítanak - mondta Brájer Éva. Nagyon sok kiskereskedő találta meg a számítását a Szilvamagban, így szeretnének kulturált környezetet teremteni a területen.

Történelmi emlékparkot avattak
Mezőföldi élet, 2010. október

Iváncsa (kk) Főtér és történelmi pihenőpark avatásra gyűlt össze Iváncsa lakossága a búcsú napján, szeptember 19-én délután. Az ég kegyes volt és a rendezvény idejére elállt az eső, így a sok száz ember gyönyörködhetett a szép környezetben és a színvonalas műsorban, majd a résztvevők közösen falatozhattak a kemencénél. Miénk itt a tér – zúgta a hangszóró az LGT dalát, majd az iskola mazsorettjeinek és a Győr Népművészeti Egyesület zászlódobálóinak látványos műsora után Molnár Tibor, Iváncsa leköszönő polgármestere üdvözölte a megjelenteket s a búcsúzó testület nevében, rövid beszéde végén azt kívánta, sokáig legyen lehetőségük az iváncsaiaknak élvezni a fejlesztéseket, amiket értük, velük valósított meg az önkormányzat. A folytatásban a jelenlévők benépesítették a teret. Míg a budapesti Góbé zenekar muzsikált, idősek és fiatalok nézegették az időszalag képeit, ami nem más, mint a térburkolatba kígyóvonalban beépített, süttői mészkőlapokból és a közéjük illesztett, megvilágított 12 gravírozott gránitlapból készített elegáns és látványos burkolati elem. A gravírozott gránittáblák Iváncsa régészeti, történelmi ereklyéit örökítik meg, emléket állítva a település egy-egy múltbéli fordulópontjának. (Tartalmi tervek: Bircsák Lajosné, a Helytörténeti Gyűjtemény vezetője). Mindenki gyönyörködött a szép burkolóanyagokban és a frissen telepített növényekben. Az ünnepség végén a Nyugdíjasok Iváncsai Szervezete jóvoltából főtt ételből és Molnár Tamásék kemencében sült kenyeréből falatozhattak a rendezvény résztvevői.
Az új főteret és a történelmi pihenőparkot is a Körtekert Táj- és Kertépítő Stúdió tervezte. A projekt az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében valósult meg, három hónap alatt, a sárbogárdi V-DBK Fővállalkozói Kft. kivitelezésében. A megvalósításhoz elnyert támogatás 29.062.857 Ft. A főtér pályázati dokumentumában szerepelt, de nem kapott támogatást egy csobogó megépítése. Az önkormányzat úgy döntött, hogy ötletpályázatot hirdet és javaslatokat vár e köztéri elem helyének a kialakítására.